Petrus Pietersz  Magito 1757 en Alida van der Linden 1764

Oudovergrootouders Generatie 8


Volks Feest op het Malieveld in Den Haag ter ere van bezoek van de Prins en Prinses van Oranje

feest-in-den-haag-ter-ere-van-het-bezoek-van-de-
prins-en-prinses-van-oranje-8c1630
Publiek domain

Dankzij Napoleon zijn we Frans en dus tweetalige advertenties.Er staat H Magito, maar ik ga uit van een zetfout en dat het gaat over Pieter Magito jr uit 1757.
Beschreven wordt dat het 60 voeten hoog, een 100 voet lang stijfkoord gespannen is waarop, met schaatsen en klompen,,een Magito" op balanceert. Daarnaast vuurwerk en Turkse muziek. Na de grote "luchtbeklimming"  is er een Bal!
NB 1Voet = 28,3 cm  als het een Amsterdamse voet betreft en 30,8 cm  een Rijnlandse voet. Op een hoogte van 18 meter dus dansen op een koord; er zijn bepaalde genen niet doorgegeven in de familie.
De toegangsprijs is ook interessant: F1/2-; eerste dame die meekomt is gratis; dame extra 11 stuivers.

Het is echter niet de oude Pieter Magito die daar loopt want die overleed in 1792 in Princenhagen maar waarschijnlijk zijn zoon .

Petrus Pietersz  Magito 1757

 
Petrus  Magito wordt  1757 in Amsterdam geboren uit een relatie van
Pieter Magito  en Antonet Bastaron.
Opgevoed wordt hij door Maria de Marode, partner van vader Pieter

Alida van der Linden is de dochter van
Johannis van der Linden en Elisabeta van Kempen

Van een aantal Magito kinderen weten we dat ze gedoopt zijn in de Franse Kapel of het Boompje in Amsterdam

 






Kerk " 't Boompje": Rond 1628 richtte de franciscaan Pater Steven Hontgens in een pandje aan het Rokin (later V&D pand) een schuilkerkje in; het was immers sinds december 1581 verboden om in Amsterdam de katholieke godsdienst uit te oefenen. In dit pandje was eens een bierbrouwerij gevestigd, waar ‘het Boompje’ uithing. Zo kwam het schuilkerkje aan zijn naam.
Het doopboek dateert uit 1628; het boek bevat de oudste katholieke doopinschrijving sinds de Alteratie. Net als vele andere kerken kreeg ook het Boompje last van de ontvolking van de binnenstad. De beruchte Duvelshoek (een buurtje tussen de Reguliersbree-straat, Schapensteeg, Reguliersdwarsstraat en de Vijzelstraat) viel onder het Boompje.

Oudezijds Achterburgwal met het Walenpleintje en de Waalse Kerk

Stadsarchief Amsterdam Gezicht op de Oude Waalen Kerk tot Amsterdam Public Domain

De *Franse kapel*,van de uit Parijs afkomstige paters van de orde der ongeschoeide karmelieten gebruikten in 1662 een kapel in een huis aan het Rokin, maar moesten na klachten van protestantse zijde op zoek naar een andere plek. In 1663 vestigden zij zich in een huis aan de toenmalige Boommarkt (tegenwoordig N.Z. Voorburgwal 312). De kerk was gewijd aan de heiligen Petrus en Paulus.
Een doopboek met trouwregister is bewaard sinds 1662.
De doopboeken zijn in het Frans, veel Fransen en Italianen kerkten hier. Aanvankelijk hield men bijeenkomsten in een kapel op het Rokin en in een huis bij de Sint Anthoniespoort.

Vader Pieter Magito werd geboren in Den Haag en in 1744 is hij daar ook te vinden bij de notaris naar aanleiding van een stageovereenkomst van de kinderen van Jacques Bastaron / Bastarou

In 1750 logeert Pieter sr met Maria de Marode net buiten Amsterdam om een boot te kopen.
In juni 1757 is hij samen met Antonet Bastaron in de Franse Kapel om hun zoon Petrus te laten dopen

Doopboek Amsterdam

 

 

 1757

 

Gedoopt 5 Junius
Petrus
Fill: Petri Majeto et Antonet Basteron
Getuige: Petrus Cursemus et Maria Arnoij

Marie Arnoij is waarschijnlijk niemand anders dan Maria de Marode, huisvrouw van Jacobus Renoer, Reneau of een andere spelling. Fonetisch ligt Arnoij niet zo ver van Renoir. Bij andere bijvoorbeeld dopen van Friese Magito's staat er ook een paar maal iets dat lijkt op Arnoij  of Renoir.
Op de pagina Pieter Magito en Antonet Bastaron staan daar de afbeeldingen van.

Alida van der Linden 1764

Alida werd geboren in Rotterdam en gedoopt in de de kerk aan het Steiger

Doopboek Rooms Katholieke Kerk 't Steiger

StadsArchiefRotterdam

September 1765

29e Bapta est  Alegunda
Filia Joan van der Linden et Elisabeta van Kempen
Getuige Leonard de Vries en Alegunda de Vries

De_oude_vismarkt_aan_de_Leuvehaven,_objectnr_10910-A-B CC BY-SA 3.0

De oude vismarkt aan de Leuvehaven
De hier afgebeelde oude vismarkt werd al in 1881 afgebroken voor een gebouw met een gietijzeren constructie. De toren met de ronde ramen is van de Dominicuskerk (Steigerkerk)

Vader Johannes van der Linden was Molenaarsknecht.
In het Rotterdam van die tijd niets bijzonders. Er stond onder ander een molen op de Coolsingel en op het Noordplein

Molen de Hoop aan de Coolsingel. Jacobus (J.) van Gorkom jr,1856,,NL-RtSA_4080_RI-230.Public Domain

De tijd in Delft
Vader Pieter Magito koopt in 1761 een huis aan de Suijtsijde van 't Rietvelt in Delft waar hij gaat wonen met zijn zoon Petrus en zijn vriendin Maria de Marode en niet met de moeder van zoon Petrus Nanette Basteron, Dit  blijkt uit het door vader Pieter in 1762 opgestelde testament.

Petrus, ook wel Pieter jr genoemd, groeit op in Delft. In het huis van zijn vader verblijft ook neef Philippe Thomasz Magito, geboren in Hoorn

Rietveld, achterzijde doorJan Heesterman,
1890-1947 68959 Public Domein

Testament van Pieter Magito senior 1762

Het testament (1762) van vader Pieter waarin zijn vriendin Maria de Marode, de huysvrouw van Jacob Renoir, bij vooroverlijden van Pieter Magito de enige en de algemene begunstige is. Maria de Marode is gehouden en verplicht om voor het minderjarige kind Pieter Magito, zoon van Pieter en Nannette Bastaron te zorgen waar het gaat om educatie en opvoeding. Het kind moet alles krijgen wat nodig geacht wordt.
Nannette Bastaron, de moeder van het kind, krijgt een legaat van 250 guldens.Tevens worden voogden aangesteld die voor de goederen moeten zorgen.
NB in 1769 pas, trouwt Pieter met Maria de Marode.

 

 

Petrus Pietersz Magito  blijft echter niet in Delft
Petrus Pieterz werkt evenals zijn vader als Koorddanser en circusondernemer. Hij heeft daarbij een partner. De Amsterdammer van geboorte komt via Delft, waar hij zijn jeugd doorbrengt, in Cool, in Rotterdam terecht en ontmoet daar Alida van der Linden. In april 1782 wordt er in Rotterdam getrouwd. De Rotterdamse tak is een feit.

Een ander feit is dat de Müllers, mijn oudovergrootouders Johannes Müller en Anna Catharina Kitz, inmiddels ook gearriveerd zijn in Rotterdam en in het gebied rond de Grote Kerk zijn gaan wonen

Op 14 april1782, vier maanden na de verkoop van de huizen aan het Rietveld, trouwen Petrus en Alegunda . Petrus is 24 jaar oud en Alida is nog geen 17 jaar oud.



De prent hiernaast is van 1787 en laat de aankomst van Pruisische Huzaren zien

20 september 1787, aankomst Pruisische huzaren bij het stadhuis aan de Hoogstraat.
Dirk (D.) Langendijk vrij van rechten

StadsArchiefRotterdam


Trouwboek  Cool 1782

 

25 april
Pieter Magito jr, Jongeman, geboren te Amsterdam
met
Alida van der Linden op den Binnenweg onder Cool

Beide Roomsch
Pro Deo

We weten het niet, want de Huwelijksakte is zeer spaarzaam ingevuld, maar gezien de leeftijden, zullen de ouders aanwezig geweest zijn om hun toestemming te geven. Dat is ook wat de Stadsarchivaris vast heeft gelegd: "Het is hoogstwaarschijnlijk deze Petrus, die 14 April 1782 met consent van zijn vader Pieter Magito in Cool trouwde met Alida van der Linden.

Het gezin van Petrus en Alida Magito-van der Linden

Er zijn vier kinderen die ik heb kunnen achterhalen; net op tijd ontdekte ik dat ik er bijna een paar "ondergeschoven" had, die hoorden bij Alegunda's zus Helegonda

De jongste twee kinderen overlijden jong.


Namen van de kinderen van Pieter en Alegunda/ Alida
De naam van de oudste Margareta Cornelia dochter heb ik niet kunnen plaatsen binnen de afspraken over vernoemingen waaraan de Magito's zich toch wel leken te houden.
De oudste zoon lijkt genoemd naar zijn opa Pieter Magito sr. De tweede zoon heet Joannes Thomas en daarmee werd de vader Joan van Alegunda vernoemd, Met Thomas wordt verwezen naar Petrus' oom Thomas, met wie de familie goede contacten had. Thomas Magito overleed nog geen twee maanden voor de geboorte van Joannes Thomas. De zoon van oom Thomas groeide op, net als Petrus Pietersz (1757)  aan de Suijtsijde van 't Rietveld in Delft, bij Pieter en Maria de Marode..Maria zou een verwijzing kunnen zijn naar Maria  de Marode.

Getuige bij doop van de oudste, Margareta Cornelia, waren Cornelis Kasberg en Margareta van Vlodorp en het is daarmee duidelijk waar de namen van de oudste dochter vandaan komen. Maar wie deze personen waren heb ik niet kunnen achterhalen; waarschijnlijk komt hij uit een weversfamilie uit Moordrecht. Er moet een band zijn geweest met de Magito's, want Cornels Kasberg was ook getuige van de doop op 2 maart 1784 in Leiden van Carorlina Wairys, dochter van Judith Magito, dochter van Thomas Magito, en Casimir Wairys.


StadsArchieDelft

In 1790 koopt Pieter Magito jr?, met "gereed" geld, onroerend goed. Met andere woorden: Pieter betaalt contant.
"Van Bop gecogt voor 170 G
"Bij decreet vijftien mei 1790 is gebleken dat deze coop voldaan zij"
Plaats Delfshaven
Adresaanduiding Op het Bolwerck buijten de Haechpoort
Het is nadat Pieter jr en Alida Magito in Delfshaven, Rotterdam aangiften hadden gedaan van de geboorte van hun kinderen.

Het huis lag op een vooruitgelegen stuk land waar ook scheepswerven lagen; weinig reguliere bewoners. Helaas kan ik in Historich GIS geen Magito-huis lokaliseren

NB over het huis staat, voor zover ik weet, niets bij de scheiding van tafel en bed. De originele akte zou daarop gecontroleerd moeten worden maar waarschijnlijk stond dat alleen op de naam van Petrus Pietersz. Daarbij maar in gedachten houden dat ook nog Petrus Magito, zoon van Huybertje en Johannis of de oude Pieter Magito de koop gesloten zou kunnen hebben. 


Echtscheiding

Het huwelijk van Petrus en Alida is weinig succesvol en ze besluiten in 1792 te gaan scheiden van tafel en bed.
Er lijkt sprake te zijn van wat we nu duurzame ontwrichting noemen:
tusschen hen vele verwijderingen en oneenigheden zijn ontstaan, waardoor verdere samenleving niet alleen ondragelijk, maar langer genoegzaam onmogelijk was, waarom zij, „het ruineuse vanzoodanig een cohabitatie" inziende, te rade zijn geworden, van elkander te gaan.

De spullen worden verdeeld en niet alleen de spullen, maar ook de kinderen
De inboedel zal blijven aan de vrouw, de kast met boeken aan den man, het zoontje zal bij dezen blijven, het dochtertje bij de moeder.

Omdat er toch geld verdiend moet worden, houden ze samen de drie tenten en de schuit (door Pieter sr en Maria de Marode in 1750 gekocht ?) in bedrijf en regelen ieders inkomen.

Kermis

Kermis Drie Krone
Vrij van auteursrecht

Kermis, kermis! welk een vreugd
Schenkt ge aan ouderdom en jeugdt
't School staat leeg, de kindren speelen|
Wien zou zulk een tijd verveelen?




Maar wat ruischt het hier in de ooren!
Nauwelijks kan men zien of horen,
Hoe verdringt, men daar elkaer,
Bij dien  duizendkunstenaar!
Hoor hoe schreeuwt hij:
" Komt naar binnen
Aanstonds zal het spel beginnen;
Nooit vertoond! Hier moet gij zijn!
Hier is Jorisvaer en Trijn;
Hier Jan Klaasen; hier de springers,
Koorddansers, ledenwringers!
Zwiigt nu Pietro Magito.
Hier is kunst in folio!"



Volledige tekst in te zien via : Vaderlandse Kindervreugd, vertoond in agt kunstplaaten met toepasselijke gedichtjes1803
Dit boekje is uit gegeven in 1803 maar de kans is groot dat het  hier  toch gaat over vader Pieter Magito

Met Permissie! en andere zaken  NB aan dit onderdeel voeg ik wellicht nog informatie toe


De Burger Magito, voornaam Koordendanser in zevenhuizen adverteert, dat hij, in de plaats van den nu uit de mode en geheel in minachting geraakten zevensprong, een andere dans, op de slappe Koord geïnventeerd heeft, genaamd le faut perilleux van agtte. Hij staat men zijn tent in
het revolutie kamp; en de Billietten zijn te bekomen in het logement daar de Brabantsche Zelfkant uithangt.


https://www.delpher.nl/nl/boeken/view?identifier=dpo:3126:mpeg21:0126&query=Magito&coll=boeken&page=1&facets%5Bperiode%5D%5B%5D=0%7C18e_eeuw%7C&rowid=9


Constitutioneele oprechte Bataafsche courant / door M. Bos19-10-1798

DE TROUP PAARDE RYDERS , KOORDE-DANSSERS en VOLTÏGUEERDERS, onder Directie van den Burger LION KINSBERG,
zal met goedkeuring van de'MUNICIPALITEIT DEZER STEDE, Heden VRYDAG en SATURDAG, representatien geven , ten voordeele van
de gekwetste Vlootelingen' van 11 October Anno Passato, zy zullen hunne uiterste devoir aanwenden, de aanschouwers 't volkomenste genoegen té geven. De Vertoonplaats is op de Botermarkt, in de Tent van de Oude MAGITO.

Een benefiet voorstelling voor de gewonden, de weduwen en kinderen van de bij de zeeslag 11 oktober 1797  tegen de Engelsen  overleden zeelieden


De Tent van Pieter en Petrus blijkt volgens een bericht  van 25-08-1798 dan in het bezit Leon van Kinsbergen te zijn. Hij kondigt aan een voorstelling te geven even buiten de  Binnenwegsche poort.


Stadsarchief Rotterdam, a de Haan,
Het Bleekveld achter de St. Laurenskerk te Rotterdam,
NL-RtSA_4080_V-173-01-01, auteursrechtenvrij


Binnenwegse poort, uit het Westen


Constitutioneele oprechte Bataafsche courant / door M. Bos19-10-1798



Magito Herreezen!

 

Luchtspringers, een paarden, een honden-, een katten- , een aapen een Beeren-, een muizen-, een ratten-, een Olifants-,
een leeuwen-, een tijgers-, een draaken-, een Ourang Utanos spel
Ook nog nieuwerwetsche Koorden-Dansers, Gochelaryen, Wacsschenbeelden-,   Mechanieke Figuren enz

Uit  De Bogchel Postknegt.
Meer Gelyk, Als Eigen. Zaterdags weekblad, waarvan 7 nrs. bekend zijn. Die verschenen van 8 mei t/m 19 juni 1802.

 


08-09-1812 Affiches, annonces et avis divers d'Amsterdam

Kermis op het Hofplein (1841-na Petrus tijd) D Welle,

Beeldbank  Stadsarchief Rotterdam Vrij van auteursrechten

 



Dochter Margaretha Cornelia trouwt met Johannes Snijders en samen krijgen ze dertien kinderen. Margaretha wordt 82 jaar.
Haar broer Petrus Pierre (geboren 1785)  trouwt met Jacomina van der Plas en sticht met haar een gezin.




Het gezin van Petrus Pietersz en Alida Magito heeft in de Nauwe Kerkstraat gewoond; een van de vele niet meer bestaande straten van Rotterdam

Nauwe Kerkstraat  rechten onbekend

Affiches, annonces et avis divers d'Amsterdam 12-09-1812

 

Met Permissie zal men op heden avond in de StadsHerberg , in de Piantagie , geven : DE GROOTE LUCHTBEKLIMMING met een Kruiwagen, geheel gegarneerd met Vuurwerk, en verdere Excercities-op de styve Koord, ook in het volle vuur;' groot Vuurwerk, door den beroemden Vuurwerker H. Magito. Ten 10 ure des avonds zal men beginnen met aangenaam Harmonie-Muzyk , om half 12 ure de Excercities op de Koord, ten 12 ure het Vuurwerk, daarna de Luchtbeklimming , vervolgens Bal.
De Entrée voor een Heer met of zonder Dame is F1:2.- -meerdere Dames ieder 11 stuivers. In geval van ongunstig weer blyft hetzelve uitgesteld' tot Zondag daaraanvolgend

Dordrecht januari 1815

Het Hof Statenzaal Dordrecht Ooit woonhuis van Willem v. Oranje.
Hier werd ook de eerste vrije Statenvergadering gehouden.
Paul van de Velde CC BY 2.0

 

 Gezicht op de Sint-Jorispoort te Dordrecht. Gesigt van de Sint Joris Poort , Abraham Rademaker, 1736, Rijksmuseum RP-P-AO-14-40-2  CC0

Leeuwarder courant 19-07-1815

Op DONDERDAG den 20sten, ZATURDAG den 22sten en MAANDAG, den 24 ste_ JULY 1815: Groot VAUXHAL, Turks en Harmonie Muzyk, BAL en prachtig VUURWERK, in het locaal van ouds de Loge, in het Zaailand;

dit brillant Vuurwerk bestaande uit onderscheidene Stukken , te veel om hier te melden, hetwelk door den heer P. MAGITO , geweezeu Opper-vuurwerker van Zyne Majesteit den Koning van Pruissen, zal uitgevoerd worden; en zal eindigen met een Stuk in het volle Vuurwerk, waarin men zal kunnen zien uitblinken de Naam van onzen geliefden Koning. Het Vauxhal zal ten half elf uren geopend worden. Het Vuurwerk tusschen 12 en 1 uur afgestoken, onder het exerceren van de fraaiste Harmonie Muzyk, zinspelende op de vreede  van Europa, waarna hu Bal zai volgen op de groote roijale Zaal, onder directie van den heer JACQUES KINSBERGEN, Dans- en Balletmeester van Amsterdam, De prys der toegang voor elk Persoon is 12 Stuivers. NB. Alles breder by billetten.

 

 

 

 

 



Met de Loge op het Zaaiveld wordt de Vrijmestelaars Loge op het Zaaiveld in Leeuwarden bedoeld.
Het pand op de afbeelding uiterst links.
Op het plein ervoor was een prima locatie voor de Kermis.

De koning van Pruissen kan ik niet helemaal plaatsen. Mogelijk gaat het om de in 1797 in Berlijn geboren Willem Frederik Karel (Frits), prins van Oranje-Nassau, de tweede zoon van koning Willem I der Nederlanden en Wilhelmina van Pruisen. Hij groeide, in verband met het verdrijven door de patriotten van zijn ouders, op aan het hof van zijn grootvader Frederik Willem II van Pruisen en ontving daar een militaire opleidingt en nam hij deel aan de Volkerenslag bij Leipzig (1813). Prins Frederik werd in 1816 grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren onder het "Grootoosten der Nederlanden"

 

 

Alida van der Linden heeft in 1805 nog een zoon op de wereld gezet
Johannis, zoon van Johannis Voortgants. Getuigen waren haar dochter Margaretha Cornelia en dan nog aanstaande schoonzoon Johannis Snijder. Dat zij niet trouwde met Johannis Voortgants blijkt uit het gegeven dat op haar overlijdensakte Voortgants niet wordt genoemd.

Oudovergrootmoeder Alida van der Linden overlijdt in 1817, als weduwe van Pieter Magito. en laat een 12 jarige zoon na.
Zij woonde op dat moment in de Princenstraat 209 ter hoogte van waar nu het Potlood staat.


Stadsarchief Rotterdam,Hoeck Baanstraat en Prinsestraet 1670,
NL-RtSA_4080_XXV-535-01, Public Domain

 

Overlijdensakte Alegunda van der Linden

StadsArchiefRotterdam

In het jaar 1817 den dertienden Januarij des middags compareerden voor ons Burgemeester der stad Rotterdam, ambtenaar van den Burgelijkenstand, Pieter Magito, oud twee en dertig jaren, Beeldhouwer, wonende in den Rijstuin L68
en Cornelis Loef oud vijfentwintig jaren. kantoorbediende wonenden in de Princenstraat J 203
De eerste zoon  en de tweede gebuur van nagen,
Allegonda van der Linden, de welken ons verklaarden dat op den twaalfden dezer des voormiddags ten negen uur in zeker huis staande in de  Princenstraat J 209 is overleden
Allegonda van der Linden, oud Twee en vijftig jaar en agt maanden,
weduwe van Pieter  Magito, hebbende geen beroep  geexpereerd, geboren en gedomicilieerd alhier
Dogter van wijlen Johannes van der Linden, zijnde geweest Molenaarsknegt en  van wijlen Elizabeth van Kemp, beide alhier overleden

 

 

Op 18 januari 1817 werd Allegonda begraven op het Westerkerkhof
kosten F2,-10,-


StadsArchiefRotterdam

Kijkend naar de aankondiging van de vuurwerkshow van januari en juli 1815, zouden we voor een overlijdensdatum van Petrus Pieterszoon  moeten zoeken in de periode tussen juli 1815 en 1817 het overlijden van Alida. Wanneer de koorddanser op grote hoogte op het Malieveld Pieter jr was, hebben we het over 16 september1816  dat hij voor het laatst terug te vinden is.
De kans dat het in deze aankondiging gaat over zijn zoon Petrus III, lijkt mij nihil. Petrus jr  is beeldhouwer blijkt uit een document van de Nationale militie.  Petrus, zoon van Johannis en Huybertje is in 1795 al overleden

De overlijdensakte van Petrus Pieterz Magito (1757) heb ik niet kunnen achterhalen. Vanaf begin 1806 tot 1812 heb ik de akten van Rotterdam en Delft doorgelezen, maar geen Petrus Magito gevonden. De akten van de periode er na, zijn tot 1817 spoorloos. Ook de registratie van de belasting op begraven, die er nog wel is, biedt geen soelaas.