Pierre Magito 1740 en Marie Thérèse Magdalena Robba 1744
en hun kinderen
De in Nederland gesettelde zonen Magito hadden Rotterdam, Delft, Franeker en Hoorn / Leiden als thuisbasis.
Met de Magito en Robba combinatie komen we aan bij tak van de familie die steeds onderweg lijkt te zijn en uitzwermt over het Europese continent
Pierre Magito en Marie Thérèse Magdalena Robba trouwen 28 juli 1777 in Rennes Ille-et-Vilaine, Bretagne, Frankrijk.
Hiernaast een soort Huwelijkse Bijlage met daar in de verklaring dat de ouders van het bruidspaar in spe, de kinderen geëcht hebben.
27-07-1777 samenvattend
Het betreft een verklaring dat de, op 5 juni 1740 in de Haag geboren zoon Pierre van Natalis Magito en van Marie Françoise Dupré op 19 maart 1765 door zijn ouders werd erkend / gelegaliseerd.
Vader Natalis is in oktober 1758 overleden, Moeder Marie Françoise in maart 1765
Ook de ouders van Marie Thérèse Robbe, geboren in La Corugne Coruna, Spanje, Jean Baptiste Robbe en Marie Marguerite Guibert, hebben hun dochter gelegaliseerd
Dit alles in verband met het huwelijk van Pierre en Marie Thérèse op 28 juli 1777
in Rennes Ille-et-Vilaine, Bretagne, Frankrijk, Paroisse Toussaints
Archives Nationales (France)
Huwelijkse Bijlage Pierre Magito
verklaring overlijden ouders en het echten van Pierre
De Dictionnaire des Danseurs noemde een Pierre Noël Magito als partner van Marie Françoise Dupré; reden waarom ik enige tijd op en verkeerd spoor terecht was gekomen.
Uit de huwelijkse bijlage van zoon Pierre blijkt dat het gaat om Natalis om Noël Alexius Magito die met Marie Françoise Dupré trouwde.
De overlijdenspapieren uit Saint-Quentin van Noël, bevestigen de geboorte van vader Noël in Den Haag in 1682.
inschrijven overlijden Noël Magito
geographie-du-departement-dille-et-vilaine-
1881-14774172414-4cb77b Public Domain
Onwettige kinderen en de voornaam Natalis
Vroeger werd een onwettig kind ook wel als een defectus natalis (geboortedefect) aangeduid en als Natalis ingeschreven in het Doopboek.
In tegenstelling tot onecht en illeg., ben ik het gebruik van Natalis nog niet tegen gekomen, misschien omdat Rooms katholiek dopen in de andere takken van mijn stamboom veel minder voorkwam.
Maar goed, nog altijd beter dan het "Hoerenjong" etc wat ik in een protestantse gemeente tegen ben gekomen in een Doopboek.
populariteit en de spreiding van de naam Natalis in de tijd waarover we het nu hebben. Duidelijk is dat we de Natalis-en en Noëls vooral in mode waren in de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk.
In allerlei varianten kom je de naam ook nu tegen; door ouders gekozen of omdat ze de naam mooi vinden of omdat grootvader of -moeder die naam droeg.
Mannelijk Varianten : Nadal, Natal, Natale, Natalys, Noël, Nohel, Nohele, Nouail, Nouel
Het stigma dat, vooral uit kerkelijke hoek, op buitenechtelijke kinderen drukte, was niet algemeen. Een bastaard werd meermaals met de mantel der liefde bedekt. Men noemde het een ‘mantelkind’. Het was niet uitzonderlijk dat aan het kind lijfrentes werden uitbetaald. Buitenechtelijke kinderen werden soms wel gediscrimineerd door een aantal wettelijke bepalingen. Zij werden achtergesteld in het erfrecht, konden geen poorter zijn, mochten geen openbaar ambt bekleden of priester worden. In Frankrijk daarentegen werd bastaard soms zelfs een eretitel. Bekend werden onder andere de Bastaard van Orléans en de Groot-Bastaard van Bourgondië, terwijl Willem de Veroveraar zelfs toen hij al koning van Engeland was nog naar zichzelf verwees als Willem de Bastaard. Ik vraag me af of de in de wereld sporadisch voorkomende naam Bastaron ( Spaans voor bastaard) niet afgeleid is van Bastaard. Ze zaten in een mooi gebied voor bastaarden zo rond Versailles en Parijs.
Waarom trouwden sommige Magito's niet of laat?
- Trouwen met de verplichte drie aankondigingen vanaf de kansel of op de voordeur van het Huis der Gemeente, was lastig uit te voeren, wanneer je na de kermis in het ene dorp al snel weer door moet reizen naar een volgende plaats.
- De Pieter Magito, Alexiszoon had een partner die niet kon trouwen, omdat scheiden voor Katholieken niet toegestaan werd door Rome. Pieter Magito woonde, om die reden, jarenlang samen met Maria de Marode en trouwde haar pas toen man Jacobus Reneau overleden was. Tijdens het onderzoek naar de huizen viel echter op dat Maria al rond 1761 bekend stond als weduwe Reneaut. We hebben het over de periode waar in korte tijd meerdere Rielveldhuizen werden aan gekocht. Waarschijnlijk verdwijnt de haast om te trouwen na een lange periode ongehuwd samen leven.
Het gezin van Pierre Magito en Marie Thérèse Magdalena Robba / Robbe
Dit is een reizend gezin geweest, moeder uit Spanje,
vader uit de Nederlanden,
De oudste zoons, Jean Julien en Jean Henry Julien werden geboren in Saint-Pierre-d 'Oléron.
Jean Julien werd niet ouder dan 4 dagen. Hij werd begraven in Saint-Pierre-d'Oléron .
De tragiek van het reizen is dan, dat je je kind achter moet laten; of zou het juist anders zijn, dat je gedwongen wordt door te gaan?
Waar en wanneer de in 1740, in Den Haag geboren Pierre Magito overleden is weet ik niet. Marie Theresia zou in 1816 overleden zijn
Inschrijving Jean Julien Magito in het begraafregister van St Pierre.
Zoon Jean Henry Julien en Magdalena Robba
- Om de verwarring nog groter te maken voor de latere generaties, die genealogisch onderzoek meenden te moeten gaan doen, trouwde Jean Henry Julien met een vrouw die bijna dezelfde naam had als zijn moeder Marie Thérèse Magdalena Robba (Dank Harmen Snel). Zij zijn de ouders van (onder andere?)
- Marie Antoinette Magito, geboren in Hamburg 1811 overkleden in Frankrijk; toneelspeelster
- Paulus Magito geboren en overleden in Tiel 1814-1816
François Louis Magito, geboren in Mons,België.
Op de akte van François staat dat de ouders in die periode in Amsterdam woonden.
Jean Henry Julien was artiest/ Koordedanser.
Wat weten we over de Robba's een promotie onderzoek uit België uit 2004
De circusfamilie Robba beweerde de Franse nationaliteit te hebben. De prefect van het Ministerie van Justitie liet de juridische achtergrond van de circusleden navragen, maar deze bleken in Frankrijk niet geregistreerd te zijn; hun identiteit was dus onbekend. Omdat het circus
rondtrok met zes woonwagens, drie kamelen, enkele paarden en honden, scheen het echter over voldoende middelen te beschikken om niet in bedelarij of diefstal te vervallen. Na een intensieve briefwisseling tussen de politiecommissaris van de stad waar het circus op dat moment verbleef, de directeur-generaal van Openbare Veiligheid te Brussel en de prefect van het Ministerie van Justitie, werd uiteindelijk besloten het circuspersoneel niet naar Frankrijk uit te wijzen: ‘Robba Jean et consorts, considérés comme forains, ne doivent pas être inquiétés.’ Hun professionele status als door- of circusreiziger stelde hen in staat om, ondanks het ontbreken van de nodige identiteitsbewijzen, met de autorisatie van het gerecht in België te verblijven.
family-and-caravan-98a8c8 Public Domain Media Ingekleurd
In de tijden dat ik simpel zoveel mogelijk data verzamelde, dacht ik bij Tiel onwillekeurig aan een rijtjeshuis.
Nu moet ik denken aan een foto van de Robba familie, die ik kwijt ben geraakt en die ik kreeg van Franck Falck, een afstammeling van die tak.
Een grote groep mensen voor een mobiele woning, een Pipowagen.
Dat, of een Herberg past beter bij de Magito-Robba tak dan het beeld van de rijtjeswoning in Tiel.
Een andere foto, met wagen en tent, afstammelingen van de Robba familie
Le Cirque Français kan ik helaas niet gebruiken vandaar een niet Robba familie voor een woonwagen
zoon Pierre Noël, of Pietro Emanuelle Magito en Catherine Sophie Sarah Müller
In het jaar 1784 op 22 februari
werd gedoopt in Lokeren
Petrum Emanuelem
legale zoon van
Petri Magito en Marie Therese Robbe
Zoon Pierre Noël, of Pietro Emanuelle Magito ( 1784) zoals het op zijn inschrijving in het Doopboek stond
(moeder Marie Thérèse werd in Spanje geboren), heeft wel sporen achtergelaten. Hij is naar Scandinavië getrokken.
Dit is een paspoort van zijn reis van van Göteborg naar Alingsås.
Hij was volgens de kaart 23 jaar (?). Het moet in 1807 zijn geweest dat hij deze reis ondernam
Op het paspoort wordt de artiest Pieter Magito beschreven als klein met zwart haar en bruine ogen.
Pietro Emanuelle zat bij artillerie in het Zweedse leger
Onderweg naar Scandinavië kwam hij ergens, de in Hamburg geboren, Catherine Sophie Sarah Müller tegen. Catherine was een paar jaar ouder. Zijn ouders Pierre en Marie Theresia Magito- Robbe hebben in 1798 in Hamburg de Nederlandse gezant gesproken hebben ( brief nationaal archief). Waarschijnlijk was Pierre Noël, toen 14 jaar oud, met zijn ouders in Hamburg.
De eerste dochter van Pierre Noël en Catherine wordt in 1801 geboren. Op 8 november 1803 trouwden Pierre Noël en Catherine op Sjaelland in Denemarken. In een Deense krant uit 1804 werd vermeld dat hij Koordedanser was en Kunstvuurwerk afstak. Hij kwam in Nørrebro terecht
Helaas heb ik, ter bevestiging, hun in trouwinschrijving niet kunnen vinden en dat is jammer, omdat in de meeste stambomen
Catherine gekoppeld wordt aan een in 1770 geboren Pierre Noël Magito die
-of de zoon van Petrus Pietersz Magito ( 1757, Delft) en Alida van der Linden zou zijn
-of de zoon van Pierre Noël en Marie Therese Robbe. De meeste onderzoekers gaan uit van de laatste optie.
De laatste lijn klopt denk ik wel, alleen hebben we hierboven de akte gezien, waarin staat dat Pierre Noël/ Pietro Emanuelle Magito geboren werd in 1784. De aanwezigheid van vader en moeder Magito-Robbe in Hamburg in 1798 bevestigt toch wel dat we met hun zoon Pierre Noël uit 1784 de juiste te pakken hebben. De Deense huwelijksinschrijving zou mooi zijn maar lijkt niet noodzakelijk
Tijd om verder op pad te gaan met Pierre Noël en Catherine en wel van Denemarken naar Stockholm,
want er is nog een verhaal dat verteld moet worden.
Uitzicht op het Koninklijke paleis te Stockholm. Ingekleurde ets, Elias Martin
view-of-stockholm-elias-martin-nationalmuseum-24423-11ed41 Public Domain.
Het gezin van Pierre Noël en Catharina Müller
Op het reisdocument stond al dat Pierre Noël artiest was.
Met zijn Magito en Robbe wortels kan dat niet missen en het werkt door in de kinderen
Na de oudste dochter,
- Josefine Francisca Maria Mercier,
volgen nog 8 kinderen met fraaie namen en de meeste worden in Stockholm geboren.
Bijna allemaal werden ze artiest. - Thérèse Magito trouwde Johan Peter Håkansson, beide acteur van een reizend theatergezelschap.
- Jean Noël Magito wordt kok aan het Zweedse Hof
- Maria Sofia Angela (Angelique) geboren in 1809 in Uppsala, overleden in 1895, was een Zweedse operazangeres en actrice.
Maria was een van de meest populaire en bekende landelijke actrices van de 19e eeuw. Op achtjarige leeftijd, in 1817, werd ze student aan
de Opera en kreeg les van Karl Magnus Craelius en Maria Franck. Ze gaf in 1826 een concert in de Duitse kerk in Norrköping en toerde
daarna door het land met een aantal reizende theatergezelschappen, zoals Carl Wildners, Djurströms (vanaf 1832), AG Wallins en
Anderssons (vanaf 1850). Ze wordt beschreven als een schoonheid en werd DE operazangeres van het land genoemd. Maria Magito werd
beschreven als een zuidelijke schonen met een rond figuur, die helaas snel dik werd. Ze had meerdere illeg. kinderen met een van Djurström's
teamspelers. Ze trouwde in 1855 met ex-onderofficier Ture Jerving en was lange tijd actief als touringzangeres bij kerkconcerten. Toen haar
man in 1883 stierf, werd ze in een armenhuis geplaatst.
- Joannes Antonius, is bekend geworden als Jean Baptist.
Over Jean Baptist en zijn vrouw Dorothea Caroline Wilhelmina Lindstrom is veel te vertellen.Jean Baptist trad in zijn vaders voetsporen en er zijn fraaie posters, die de shows aankondigden, bewaard gebleven en zelfs nu duikt zijn naam af en toe nog op in de media.
Maak jouw eigen website met JouwWeb