‘in navolging van zijne in vlugheid, in kunsten en lichamelijke exercitiën beroemde voorvaderen’

Gepubliceerd op 17 september 2023 om 21:42

De Titel gaat over Pieter Magito.    Op grond van wat wij wel weten van de leden van de Magito familie uit het begin van de achttiende eeuw, was mijn beargumenteerde conclusie dat Alexis Philippesz Magito en Marie Laverté uit Delft vrijwel zeker de ouders zijn van Pieter Magito en Philippe  Alexisz  en Marie Therese Griffon zijn grootouders.

A J Servaas van Rooijen, eerste gemeentearchivaris van Den Haag, deed in de mooie stad achter de duinen, historisch onderzoek in de  archiefdocumenten en  daarbij viel hij  op als een zeer kundig man; Het leverde hem zijn baan op.  Hij  stelde een catalogus  op van het gemeentearchief.  les Comédiens Français komen hier ook in voor.. 

Naar aanleiding van het satirisch boekje "Alweer een Request" over Pieter Magito en Giovanni Spinacuta dat hij tijdens zijn onderzoek tegenkwam, schreef Sevaas van Rooijen " Koordedansers- politiek uit de 18e eeuw" . Over Pieter Magito haalde hij aan::

Sieurs Pieter Magito en Giovanna Spinacuta, geadmitteerde en geprivilegieerde koordedansers, springers, postuurmakers en voltigeerders, waren de getrouwe kermisgasten van voor een eeuw geleden. De eerste, bijna 80 jaar oud, en in de kunst grijs geworden, wist echter nog,‘in navolging van zijne in vlugheid, in kunsten en lichamelijke exercitiën beroemde voorvaderen’, regeerders, burgers en inwoners der republiek, - Prins Willem V was Gelderland ingegaan, - te diverteeren (vermaken), met zijne ‘verwonderlijke kunsten en halsbreekende habileteiten.’

Met andere woorden:Pieters voorvaderen (meerdere generaties) waren in Pieters tijd van leven en wellicht ook jaren later, minstens zo beroemd als Pieter. Van Philippe was bekend dat hij in aanvang een koorddanser was die later zich bezighield met comédia dell'arte in Parijs en showondernemer werd, maar Alexis  zijn zoon wordt door verschillende onderzoekers als een niet succesvolle Magito gezien na een ten onrechte veronderstelde mislukking met de Italiaanse Vertooning. Blijkbaar was ook hij Koorddanser voor hij rond ging trekken met zijn Vier Kroonen / Italiaanse Vertooning. Onderzoeker R Krul bevestigt dit in zijn verhaal "t Was eenmaal Kermis in Den Haag" Dagblad van Zuid Holland en 's- Gravenhage 04-11-1897
De opmerking over de beroemde voorvaderen komt van een tijdgenoot van Pieter die hem weliswaar in de maling neemt maar geen reden heeft om iets te verzinnen over Pieters voorvaderen. De zoektocht naar bronnen lever de wel eindelijk onderzoek op naar de geschiedenis van de Kermis in Den Haag,. Het zou nog kunnen dat we daarvan de samenvatting van Morren al in de kranten konden lezen.  Het gevonden onderzoek in het Haagse archief echter moet ,op mijn verzoek, nog gedigitaliseerd worden en dan maar hopen dat mijn verhaal blijft staan.
Morren schreef het "Huis Honselaarsdijk"

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb