Alexius heeft van 1740 tot 1752 in Rotterdam gewoond in de Schavensteeg;daarvoor woonde hij op de Visschersdijk, boven Telger de Wijnkoper, maar Rotterdam wordt dan te klein voor hem. Stamboomonderzoek gaf onverwacht een link met Engeland, Hij vertrok naar Cambridge om muziek te componeren en te spelen, samen met Hellendaal en zijn eigen jongere broer Hendrik Magito
In Rotterdam heeft Alexius in de jaren daarvoor zeker niet stil gezeten.
Alexius was in te huren voor jaarfeesten van bijvoorbeeld de wijnkopers. Of dat te maken heeft met benedenbuurman en wijnkoper Telger is onduidelijk.Alexius levert niet alleen de muziek, maar geeft in zijn Huys van Alexius, dansles aan de gildeleden.Ook zorgt hij voor "tooneelornamentenen maskeraderequisieten". Hij is tenslotte een lid van de Magito familie.
Als klap op de vuurpijl is er ook een optreden van de troep Franse Comedianten uit den Haag. Zijn inmiddels overleden grootvader Alexis heeft daar in de tijd van William en Mary aan het hof Honselaarsdyck een organiserende rol gehad
Update 19-10-2024
Het veelvuldig gebruik van de naam Alexis door zowel Johannes Alexis Magito en zijn kinderen heeft het onderzoek ingewikkelder gemaakt.
Anderhalf jaar na bovenstaand bericht kom ik tot de conclusie dat het niet de cellist Alexis is geweest die zich bezig heeft gehouden met het Huys van Alexius.
De locatie van het Huys van Alexius was vrijwel zeker het huis of leslokaal van Johannes Alexis , de Stadsmuziekmeester, boven het Boterhuis op de Nieuwe Markt. Johannes Alexis zal de leiding hebben gehad over het het Huys van Alexius daarin bijgestaan door één of meerdere van zijn kinderen.
Jan Anthonie Langendijk Dzn - De vismarkt te Rotterdam, 1816 Rijksmuseum CC01816-81d1f1
Reactie plaatsen
Reacties