Voor nazaten van de Bastarons en de Dupuis' geeft kennis van de organisatie van het hof van Louis XIV een beeld van het leven dat de voorouders geleefd moeten hebben.
Alle leden van het huishouden van de koning die ten minste zestig pond loon verdienden, waren commensalen /kostgangers van de koning, een kwaliteit die hen belangrijke privileges opleverde. De koning beloonde de dienst van de commensalen niet alleen met lonen, beloningen, gratificaties en pensioenen, maar ook met de behandeling die past bij het het werken als bedienden. De secundaire arbeidsvoorwaarden.
Gezicht op de stad en het Paleis van Versailles Public Domain90402_RP_P_1980_388-1
Afhankelijk van hun rang werden de commensalen door de koning ondergebracht in de koninklijke residenties. Ze werden gevoed aan een van de twee eretafels voor de hoogste adel of aan een van de vijf secundaire tafels voor wat langere rangen. De commensalen die daar niet bij hoorden (onder andere kunstenaars en ambachtslieden voor langere tijd in dienst bij de Koning) gebruikten hun maaltijden in hun departementen en kregen voedsel in natura.
Voor meer informatie over de invloed van het Hof op het leven van Jacques Bastaron en de Henry Dupuis' zie het laatste deel van de pagina over Jacques Bastaron en Marie Anne Dupuis
Eerder gepubliceerd op 11 oktober 2022 om 21:26
Reactie plaatsen
Reacties