Mijn bibliotheek

Gepubliceerd op 11 november 2024 om 21:32

Het afgelopen jaar en met name de afgelopen maanden ben ik op zoek geweest naar boeken over onze voorouders. Tweedehands zijn die voor redelijke prijzen aan te schaffen via internet ,maar ook via kringloopwinkels en de gewone centrummarkt. Online inzien is ook soms een goede optie, zeker waar het gaat om de Rotterdamse Jaarboekjes. Die zijn te vinden in het Stadsarchief.
Eigenlijk is het niet normaal hoeveel er, in allerlei verbanden ,over de Magito's in de jaarboekjes is terug te vinden,

In het Jaarboekje 1894  vertelt van Rijn over de Rotterdamse Kermis en het optreden van de wereldberoemde Pieter Magito.
Het jaarboekje uit 1920 schrijft E van Wiersum het verhaal van de beroemde Rotterdamse Koorddansers familie
In het boekje van 1942, komen we in het verhaal over het Wijnkopersgilde ook Johannes tegen met het huys van Alexis.
In 1944 staat er een verhaal in over een met een mes verwonde koorddanseres. Wanneer je de notariële akte uit 1707 opzoekt, waarop dit verhaal gebaseerd is, dan komen we voorvader Philippe tegen, die zich als getuige meldt bij de notaris. Een verhaal dat helpt om het geboortejaar van Philippe beter in te schatten.

StadsArchiefRotterdam

In 1988 staat het verhaal over 'De verhouding overheid-musicus in Rotterdam tussen 1672 en 1795'. Hierin gaat het over  Johannes Alexis sollicitatie en zijn aanstelling als Stadsmuziekmeester.

Hoe Johannes terecht komt in het Boterhuis, is terug te vinden in jaarboekje 1941 in het hoofdstuk over de schermmeesters (1941)

De Magito's worden niet genoemd in 1997,  waar vertelt wordt over 'wat er aan de schouwburg voorafging'. Dit gaat over de groepen reizende toneelspelers die ook in het verhaal van de Magito's meespelen.

Mogelijk is er nog meer uit te halen met andere zoektermen . Denk aan namen van  mensen die bijvoorbeeld aanwezig waren bij de doop van Magito kinderen. Vaak vrienden of collega's van de ouders.

Ook andere steden kennen jaarboekjes. Een van de mooiste beschrijvingen van Pieter Magito staat in het Jaarboek Oud-Utrecht van 1969. Het heet 'de gedwarsboomde koorddanser'. (pagina 61-71).en gaat over de koorddanser Sr. Pieter Magito (18e eeuw) die 'gemangeld' werd door de plaatselijke overheid, de kerk, de rechterlijke macht enz. enz. bij het uitoefenen van zijn 'vrije' beroep. Er wordt een mooi portret geschets van onze voorvader.

Enkele boekjes staan inmiddels in mijn boekenkast; bewaard voor het nageslacht.

De volgende keer meer boektitels

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb