Veranderde inzichten, een update

Gepubliceerd op 28 oktober 2024 om 14:46

Het wordt hoog tijd om jullie bij te praten.
Bij het schrijven van een boek over de Magito familie heb ik nu het voordeel van overzicht op de familie dat bij de start van de website nog ontbrak en niet onbelangrijk, ik weet nu beter waar en hoe te zoeken in de archieven.
Op sommige punten kom ik nu tot een wat andere conclusie dan voorheen, maar er zijn ook nieuwe vondsten.
De belangrijksten zal ik hier vermelden en op lange termijn zal ik die veranderingen ook verwerken in de eerdere blogberichten en deze berichten meer toegankelijk maken.

1718 Magito affice Met permissie
Met toestemming Museum Abraham van Stolk

Updates:

Henry Magito een voorvader van de Lloyd Webber-lijn lijkt niet alleen in verband met zijn muzikale carrière de oversteek naar Engeland te hebben gemaakt.In 1754 blijkt Anna Jacoba Wolschrijn uit Amsterdam zwanger en onder enige druk, zo lijkt het, zegt  Henry toe te trouwen met toestemming van zijn vader. Maar er wordt niet getrouwd. In 1755 wordt de afgedwongen bekentenis (naam vader) van de in barensnood verkerende Anna Jacoba vastgelegd bij de notaris; de gangbare zaak bij de geboorte van een buitenechtelijk kind.  In 1800 trouwt in Marylebone, Londen, volgens de papieren, ene Henry Magayto (Magito op zijn Engels) met een Ann Woolschren. Anna Jacoba Wolschrijn is Henry (Ary) na 1760 nagereisd. Een mooie onderzoeksvraag zou zijn: is deze Anna Jacoba ook de  moeder  van de dochters van Henry en daarmee een voormoeder van de Lloyd Webbers.

De Italiaanse Vertooning
De Vier Kroonen, waarvan Alexis Magito*, de meester werd genoemd, lijkt een doorstart of gangbaarder naam van de Italiaanse Vertooning geweest.. In 1770 blijkt het spel nog steeds in handen van de Rotterdamse Magito tak. Zoon Johannes Alexis Magito opvolger en naamgenoot van zijn vader de Stadsmuziekmeester, laat in zijn testament optekenen, eigenaar te zijn van het Marionettenspel en zijn zus Johanna Adriana te benoemen tot universele erfgenaam.

*Met meester van de Vier Kroonen, wordt de Friese neef Paulus Alexis van Alexis Philippesz waarschijnlijk bedoeld door Nicolaas Hoefnagel. Die de term gebruikte hij in 1777; te laat voor Philippesz.
Paulus Alexis uit Franeker lijkt,  evenals de Magito's uit Rotterdam, 'Alexis' als artiestennaam te hebben gebruikt. Alexis Philippesz reisde de eerste heft van de achttiende eeuw nog rond  met het spel. De tweede helft was dat Paulus Alexis Magito.


Lijsten met permissies om op te treden op de kermis

Naar de lijst van onder andere Den Haag ben ik lang op zoek geweest, maar onverwacht vond ik een aanwijzing in een honderd jaar oude voetnoot staan, die nuttig bleek.
De lijsten van verschillende steden geven een beeld, niet alleen van waar de Magito's waren, maar laat ook zien dat zij nieuwe wegen bewandelen en goed op de hoogte waren van ontwikkelingen op allerlei gebied. Het toont ook ondernemerszin en daadkracht.

Het Huys van Alexius

Het veelvuldig gebruik van de naam Alexis door zowel Johannes Alexis Magito en zijn kinderen heeft het onderzoek ingewikkelder gemaakt.
Anderhalf jaar na een bericht over het Huys van Alexius, kom ik tot de conclusie dat het niet de cellist Alexis is geweest, die zich bezig heeft gehouden met het entertainment deel van het bedrijf Magito. Het bedrijf was groter en de bemoeienis van Johannes Alexis Magito, de stadsmuziekmeester van Rotterdam en vader van de cellist, was vele malen groter dan gedacht. Het heeft de familie geen windeieren gelegd.
De locatie van het Huys van Alexius was vrijwel zeker het huis of leslokaal van Johannes Alexis Magito, boven het Boterhuis op de Nieuwemarkt. Johannes Alexis zal de leiding hebben gehad over het het Huys van Alexius,  daarin bijgestaan door één of meerdere van zijn kinderen.

Theresia Magito
Door het blijven vernoemen van familieleden volgens de toen gebruikelijke regels zijn er veel Alexis', Philippes en Theresia's te vinden.
Eerder meende ik zeker te weten dat een Theresia de bedoelde zuster van de oude Magito op de affiche  was en maakte vervolgens de denkfout dat de in Alkemade in 1746 verdronken Tresia Magito niet Anna Theresia (1714) uit Delft zou kunnen zijn. Alkemade lag echter wel degelijk in het werkgebied van de Delftse Magito’s.  Bovendien is het twijfelachtig  of Anna Theresia (1714)  in 1796 nog een paardenshow, te paard, kon leiden. Uitsluiten dat zij dit was, kan alleen wanneer duidelijk wordt wie Tresia Masito was, die in 1746 verdronk in Alkemade. De kans dat dit lukt lijkt nihil.

Wat leeftijd betreft lijkt een jongere zus, nicht of schoondochter van Pieter, een geloofwaardiger optie als Burgeres Magito te paard. Duidelijk blijkt, uit annonces en nog niet verwerkte akten over onder andere de verkoop van een tent van de oude Pieter aan onder andere zijn zoon en de akte betreffende de aanschaf van een andere tent door Pieters zoon,  dat men name Pieter junior de familierelaties niet altijd goed heeft opgegeven Dus waarom zou zijn partner niet als Burgeres van de oude Magito geafficheerd zijn..

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb